Kontakt/Contact

100 years since start of the breeding in Skansen Stockholm

Visenter på Skansen (Foto: Marie Andersson)

2018-05-25

Today, the 25th May, is it 100 years since the first calve was born in Skansen Stockholm. This was the start of the rescue work of the European bison in Sweden. The animals from Skansen also played a part in Poland´s breeding programme.

I dag, den 25 maj 2018, är det exakt 100 år sedan den första visenten i modern tid föddes i Sverige. Det skedde på Skansen. Kalven var en liten kviga som fick namnet Billa, men kallades Ylva på Skansen.

Visenterna utrotades i vilt tillstånd 1919 i (nuvarande) Polen vid det första världskrigets slut. Och några år senare borta i ryska Kaukasus. Det fanns då endast 54 visenter kvar i fångenskap runt om i världen som "härstammade" från 12 individer, så kallade "founders".
Skansen var på den här tiden en av de mest framstående uppfödningar i världen med de två berömda "founderna", låglandsvisenterna Bill och Bilma. De skulle komma att betyda mycket för räddningsarbetet av de vilda visenterna i Polen och den svenska visentaveln. ALLA visentkor i Sverige härstammar idag från gamla Bilma, som en gång i tiden föddes i Bialowieza skogen i Polen. På äldre dagar skickades hon tillbaka dit. 1929 skickades Bill och Bilmas två kvigkalvar, Biserta och Biscaya till Bialowieza urskogen i Polen och kom att vara en del av grunden till visentpopulationen även där.
1952 släpptes de första visenterna ut i urskogen igen. Idag finns det 4 500 vilda visenter i Polen, Vitrysslan, Ukraina, Ryssland, Rumänien och Slovaken. Det finns till och med ett 20-tal visenter frisläppta i Tyskland.
Skansen var således en av de viktiga pionjär uppfödarna som var med från starten av räddningsarbetet med visenterna.

Men vad hände med lilla Billa? Jo, hon hamnade så småningom i Generalkonsul Axel A:son Johnsons avelshägn i Långsjön utanför Engelsberg. Det flyttades senare till Avesta. Men starten på den svenska visentaveln började på Skansen.

För frågor om visenterna på Skansen, kontakta Linda Törngren, chef för Djurvårdarenheten: 0731 83 08 16, linda.torngren@skansen.se.